Zoznam alergénov

Vážení zákazníci, bezpečnosť a spokojnosť sú pre nás prioritou. V súlade s platnou legislatívou uvádzame zoznam alergénov, ktoré môžu byť obsiahnuté v našich jedlách a cateringových výrobkoch.
Prosíme vás, aby ste si tento zoznam dôkladne preštudovali, ak máte alergie alebo potravinové intolerancie. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

  1. Obilniny obsahujúce lepok (pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:

    • a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ak proces nezvýši alergénnosť,
    • b) pšeničných maltodextrín, ak proces nezvýši alergénnosť,
    • c) jačmenného glukózového sirupu,
    • d) obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
  2. Kôrovce a výrobky z nich.
  3. Vajcia a výrobky z nich.
  4. Ryby a výrobky z nich okrem:

    • a) rybacej želatíny používané ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov,
    • b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.
  5. Arašidy a výrobky z nich.
  6. Sójové zrná a výrobky z nich okrem:

    • a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ak proces nezvýši alergénnosť,
    • b) prírodných tokoferolov (E306) a ich derivátov sójového pôvodu,
    • c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných zo sójových olejov,
    • d) fytostanolesteru zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
  7. Mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:

    • a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu určeného na liehoviny a alkoholické nápoje,
    • b) laktitolu.
  8. Orechy (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové, para orechy, pistácie, makadamové a queenslandské orechy) a výrobky z nich okrem orechov používaných na výrobu destilátov a liehovín.
  9. Zeler a výrobky z neho.
  10. Horčica a výrobky z nej.
  11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l (vyjadrené ako SO₂).
  13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
  14. Mäkkýše a výrobky z nich.

Zdroj: Metros, informácie o alergénoch podľa platnej legislatívy.